Твой источник новостей
» » Ігор Лисов: енергоефективність – крок у майбутнє

Ігор Лисов: енергоефективність – крок у майбутнє

Добавлено: 14.09.17
Автор: nagolosua
Комментарии (0)
Ігор Лисов: енергоефективність – крок у майбутнє
На сьогоднішній день впровадження енергоефективних технологій стає все більш актуальним. Це безпосередньо стосується і України.

Імпортуючи до 60% енергоресурсів, ми являємося однією з найбільш енергозалежних країн Європи. І від того, наскільки успішно будуть впроваджуватися енергоефективні технології, багато в чому залежить не тільки майбутнє нашої економіки, але і розвиток держави в цілому.

Як зазначає в своєму блозі президент компанії Ліко-Холдинг Ігор Лисов: «Сьогодні енергоефективність виступає не тільки ключовою умовою економічного розвитку, а й показником готовності країни до впровадження нових технологій, її самодостатності».

«Максимальна енергоефективність повинна стати одним із стратегічних напрямків розвитку в найближчі 10-15 років. Так само як і широке використання альтернативних джерел і сонячної енергії, зниження її ціни до максимально доступного рівня, впровадження «розумних» енергозберігаючих мереж "SmartGrid". З огляду на залежність нашої країни від ринку вугілля і газу, цей аспект є дуже важливим. Нові тенденції мають впроваджуватись на всіх рівнях – як в промисловості, так і високотехнологічних проектах, реформуванні житлового сектору», — пише Ігор Лисов.

Оскільки в Україні, як і більшості країн Європи, майже тридцять відсотків кінцевої енергії використовується будинками, житловому сектору треба приділити особливу увагу. Як відзначає у своєму блозі Ігор Лисов: «Будівництво споруд з низьким рівнем енергоспоживання вже давно стало ключовим для провідних європейських країн. Подібні проекти, які отримали назву «пасивний будинок», поступово впроваджуються і в нашій країні. Звичайно, зведення подібних будинків складніше, ніж звичайних, але подальша їх експлуатація набагато нижча, до того ж вони здатні самостійно забезпечувати себе енергією».

В Україні такі енергозберігаючі технології часто впроваджуються при зведенні приватного житла. Проте залучивши відповідні інвестиції їх можна втілити в життя і при зведенні багатоквартирних будинків.

«Ще одним важливим кроком є розвиток культури раціонального енергоспоживання. Встановлення лічильників води, тепла, двозонних лічильників електроенергії дозволить громадянам контролювати їх споживання і використовувати більш економно. За рахунок цих заходів майже на третину збільшується економія на комунальних платежах, а комплексна термомодернізація допомагає зменшити рахунки за опалення вдвічі», — відзначає Ігор Лисов.