Твой источник новостей
» » Новини НААН: вітчизняні досягнення в галузі ветеринарної медицини та лікування тварин

Новини НААН: вітчизняні досягнення в галузі ветеринарної медицини та лікування тварин

Добавлено: 04.07.19
Автор: nagolosua
Комментарии (0)
Про сучасний стан та розвиток ветеринарної медицини розповіла кандидат ветеринарних наук, вчений секретар НААН України Тетяна Уховська: «На сьогоднішній день нагальними проблемами є АЧС (африканська сума свиней), нодулярний дерматит. І зараз розробляються методи їх діагностики, препарати проти найбільш поширених бактеріозів. Також однією з найбільш поширених проблем не тільки ветеринарії, але й медицини є анитбіотикорезистентність штамів, коли з часом бактерії стають стійкими до впливу антибіотиків і доводиться шукати їх нові, більш дієві виді. Цією проблемою також займається наше відділення».
Новини НААН: вітчизняні досягнення в галузі ветеринарної медицини та лікування тварин
В домашніх умовах немає великого скупчення тварин, тому і інфекції їх вражають рідше. Якщо ж говорити про промислові умови, то тут скупчення тварин набагато більші, частіше порушуються технології годівлі, утримання і тому тут бактеріальні і вірусні хвороби виникають частіше.
«НААН співпрацює з багатьма українськими господарствами. У нас укладені договори на консультативні послуги, діагностику, лікування та профілактику захворювань. Є дуже багато комплексів по всій Україні, яким допомагає наш Інститут ветеринарної медицини. Якщо говорити, наприклад, про свинарство, то він займає в Україні всю ланку. Нами випускається ціла лінійка препаратів проти бактеріальних та вірусних хвороб» - зазначає Тетяна Уховська.
Також інститут займається комплексною роботою по оздоровленню господарств. Від діагностики – до повного виліковування тварин.
«Академією розроблені такі популярні вакцини, які є комплексними, лікувально-профілактичними і чудово перекривають бактеріальні хвороби. Це такі вакцини як Сердосан, Некросан, Актиносан та інші. Вони допомагають проти найбільш поширених бактеріозів тварин. Всі проблеми які існують в господарствах – наша установа може ліквідувати», - зазначила Тетяна Уховська.

«Метою відділення ветеринарної медицини НААН України є забезпечення стійкого ветеринарно-санітарного та епізоотичного благополуччя і біологічної безпеки в нашій державі щодо особливо небезпечних захворювань тварин та птиці, розробка методів і засобів контролю якості та безпечності продукції тваринництва, впровадження сучасних інноваційних технологій», - розказує президент національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало.
На Відділення покладено такі завдання як: формування галузевої політики та розробка комплексних програм протиепізоотичних заходів і ветеринарного супроводу свинарства, скотарства, кроліківництва, птахівництва, бджільництва і рибництва. Вченим Відділення вдалося розробити та впровадити такі вкрай необхідні засоби захисту тварин, що забезпечують контроль щодо лейкозу, туберкульозу, лептоспірозу, сибірки та інших особливо небезпечних захворювань звівши їх кількість до мінімуму, - розповідає Ярослав Гадзало. До того ж слід відзначити, що такі хвороби як ящур, сап, бруцельоз, мит вдалося повністю ліквідувати.
Новини НААН: вітчизняні досягнення в галузі ветеринарної медицини та лікування тварин
Також серед результатів роботи Відділення ветеринарної медицини НААН слід відзначити створення імпортозаміщувальних засобів захисту тварин, які широко застосовуються в біопромислових масштабах. Це, окрім вищезгаданих препаратів також вакцини противірусних хвороб великої рогатої худоби, стрептококозів та сальмонельозів, високо патогенного грипу птиці, ньюкаслської хвороби, - розповідає Ярослав Гадзало. Препарати розроблені науковими установами академії нічим не поступаються закордонним аналогам і зараз широко використовуються в українських тваринницьких господарствах.