Новини НААН: Українські овочі здатні конкурувати з іноземними сортами не лише на внутрішньому,але й на зовнішньому ринку
Комментарии (0)
Проблемами дослідження, селекції та вирощування овочевих культур в Україні при Національній академії аграрних наук займається Інститут овочівництва та баштанництва.
В його структурі сформовано три відділи, до яких входять 8 лабораторій, а науковий потенціал складає майже 90 наукових співробітників, серед яких майже половина – це кандидати наук та 11 докторів наук.
«Наш Інститут овочівництва та баштанництва може представити нові розробки які ведуться в області селекції технології та овочівництва, - розповідає старший науковий співробітник інституту Євгенія Ільєнова. - Ми займаємося створенням та вирощуванням нових сортів овочевих та баштанних культур, а також малопоширених рослин.
Роботи з малопоширеними овочевими рослинами ведуться на підпорядкованих установі дослідних станціях «Маяк», «Дніпропетровська», ДГ «Пархомівське», «Бірки». Також на дослідний станції «Дніпропетровська» ведуться роботи з дослідження і селекції баштанних культур».
Тут ми вивчаємо нішеві культури малопоширених рослин серед яких спаржа, батат. Зараз нами ведуться роботи по дослідженню 23 зразків іноземної селекції. Звичайно їх треба перевірити і апробувати в наших зональних кліматичних умовах, побачити як вони тут ростуть, розвиваються, які дають урожаї, з якими проблемами ми стикаємося при вирощуванні».
«Якщо говорити про коренеплоди, то тут у нас представлений новий сорт моркви «Мідас», - розказує Євгенія Ільєнова. - Чим цікавий цей сорт? Він дозріває набагато раніше від інших, має рівні видовжені плоди і гарно йде як пучковий товар.
Також серед нових розробок нашого інституту слід згадати буряк столовий сорту «Юліс», який пройшов апробацію у всіх кліматичних зонах України і зарекомендував себе як дуже перспективний. Він підходить для вирощування і як ранньостигла продукція, і для тривалого зберігання.
Є й цікаві зразки по баштанним культурам. У нас виведені холодостійкі та посухостійкі сорти кавуна, серед який можна відзначити «МаксПлюс». Також ведеться селекція по створенню нових сортів огірків, томатів. Дуже добре себе зарекомендували томати для закритого ґрунту, зокрема такі нові сорти і гібриди як «Ярина», також створено сорти «Рожевий велетень» та «Рожеве серце». Ведеться велика робота по малопоширених і лікарських рослинах».
«На сьогоднішній день наша Національна академія аграрних наук України веде тісну співпрацю з фермерськими господарствами нашої держави, - розповідає президент НААН Ярослав Гадзало. Ми проводимо спільно з ними апробацію і впровадження нових інноваційних розробок. Наші інститути співпрацюють з Асоціацією фермерських господарств у всіх областях нашої країни, де впроваджуються нові сорти та гібриди. Всі наші сорти, які зареєстровані в реєстрі пройшли апробацію і впровадження в усіх кліматичних зонах, зарекомендували себе як дуже перспективні.
Якщо ж говорити про насіння, то для його вирощування ми заключаємо ліцензійні угоди з фермерами, сільськими господарствами, які б хотіли їх вирощувати. Також заключаємо ми угоди на вирощування товарної продукції, - зазначив Ярослав Гадзало.
Також Інститутом овочівництва та баштанних культур були розроблені такі важливі Національні програми як:
• Галузева програма «Овочі України – 2020»
• «Малопоширені овочеві культури – 2025»
• «Концепція органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні - 2020»
Зараз інститут продовжує дослідження в напрямку селекції, а виведені науковцями сорти неодноразово були відзначені як на державному, так і на міжнародному рівнях.
В його структурі сформовано три відділи, до яких входять 8 лабораторій, а науковий потенціал складає майже 90 наукових співробітників, серед яких майже половина – це кандидати наук та 11 докторів наук.
«Наш Інститут овочівництва та баштанництва може представити нові розробки які ведуться в області селекції технології та овочівництва, - розповідає старший науковий співробітник інституту Євгенія Ільєнова. - Ми займаємося створенням та вирощуванням нових сортів овочевих та баштанних культур, а також малопоширених рослин.
Роботи з малопоширеними овочевими рослинами ведуться на підпорядкованих установі дослідних станціях «Маяк», «Дніпропетровська», ДГ «Пархомівське», «Бірки». Також на дослідний станції «Дніпропетровська» ведуться роботи з дослідження і селекції баштанних культур».
Тут ми вивчаємо нішеві культури малопоширених рослин серед яких спаржа, батат. Зараз нами ведуться роботи по дослідженню 23 зразків іноземної селекції. Звичайно їх треба перевірити і апробувати в наших зональних кліматичних умовах, побачити як вони тут ростуть, розвиваються, які дають урожаї, з якими проблемами ми стикаємося при вирощуванні».
«Якщо говорити про коренеплоди, то тут у нас представлений новий сорт моркви «Мідас», - розказує Євгенія Ільєнова. - Чим цікавий цей сорт? Він дозріває набагато раніше від інших, має рівні видовжені плоди і гарно йде як пучковий товар.
Також серед нових розробок нашого інституту слід згадати буряк столовий сорту «Юліс», який пройшов апробацію у всіх кліматичних зонах України і зарекомендував себе як дуже перспективний. Він підходить для вирощування і як ранньостигла продукція, і для тривалого зберігання.
Є й цікаві зразки по баштанним культурам. У нас виведені холодостійкі та посухостійкі сорти кавуна, серед який можна відзначити «МаксПлюс». Також ведеться селекція по створенню нових сортів огірків, томатів. Дуже добре себе зарекомендували томати для закритого ґрунту, зокрема такі нові сорти і гібриди як «Ярина», також створено сорти «Рожевий велетень» та «Рожеве серце». Ведеться велика робота по малопоширених і лікарських рослинах».
«На сьогоднішній день наша Національна академія аграрних наук України веде тісну співпрацю з фермерськими господарствами нашої держави, - розповідає президент НААН Ярослав Гадзало. Ми проводимо спільно з ними апробацію і впровадження нових інноваційних розробок. Наші інститути співпрацюють з Асоціацією фермерських господарств у всіх областях нашої країни, де впроваджуються нові сорти та гібриди. Всі наші сорти, які зареєстровані в реєстрі пройшли апробацію і впровадження в усіх кліматичних зонах, зарекомендували себе як дуже перспективні.
Якщо ж говорити про насіння, то для його вирощування ми заключаємо ліцензійні угоди з фермерами, сільськими господарствами, які б хотіли їх вирощувати. Також заключаємо ми угоди на вирощування товарної продукції, - зазначив Ярослав Гадзало.
Також Інститутом овочівництва та баштанних культур були розроблені такі важливі Національні програми як:
• Галузева програма «Овочі України – 2020»
• «Малопоширені овочеві культури – 2025»
• «Концепція органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні - 2020»
Зараз інститут продовжує дослідження в напрямку селекції, а виведені науковцями сорти неодноразово були відзначені як на державному, так і на міжнародному рівнях.
Читайте также
Новости партнеров
Новини НААН: Як в Асканія-Нова виводять нові породи овець
Новости партнеров
Новини НААН: В Інституті луб’яних культур розказали про проблеми та перспективи розвитку галузі, а також з чим краще їсти конопляне насіння.
Экономика / Технологии
Новини НААН: Всеукраїнський День поля 2019
Экономика
В НААН України розказали, як впливає на сільське господарство глобальне потепління
Экономика
В НААН розказали про нові сорти ягід
Наука и техника
Селекційно-генетичний Інститут Національної академії аграрних наук України представив свої досягнення на виставці Агро-2019
Новости партнеров
Ярослав Гадзало на AGRO-2019 розказав про здобутки та досягнення Національної академії аграрних наук
Новости партнеров
Ярослав Гадзало: про 100-річчя НААН, перспективи, здобутки та міжнародне співробітництво Академії