Твой источник новостей
» » ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ: «Я ПОВЕРТАЮСЬ У ПОЛІТИКУ РАЗОМ З ІДЕОЛОГІЧНОЮ ПАРТІЄЮ, ЯКУ ОЧОЛЮЄ СИЛЬНИЙ ЛІДЕР» (ВІДЕО)

ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ: «Я ПОВЕРТАЮСЬ У ПОЛІТИКУ РАЗОМ З ІДЕОЛОГІЧНОЮ ПАРТІЄЮ, ЯКУ ОЧОЛЮЄ СИЛЬНИЙ ЛІДЕР» (ВІДЕО)

Добавлено: 27.06.18
Автор: nagolosua
Рубрика: Политика
Комментарии (0)
ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ: «Я ПОВЕРТАЮСЬ У ПОЛІТИКУ РАЗОМ З ІДЕОЛОГІЧНОЮ ПАРТІЄЮ, ЯКУ ОЧОЛЮЄ СИЛЬНИЙ ЛІДЕР» (ВІДЕО)
Ось вже декілька років, як на політичній арені лівого спрямування утворилась якась аномальна «чорна діра» — ліквідована Комуністична партія, розчинилась в небуття Соціалістична партія, політичний вакуум засмоктав СДПУ (о)…

Принаймні, так здається на перший погляд.

Проте сильні лідери в нашій державі нікуди не поділись, а запит на ліву ідеологію в українському суспільстві нікуди не зник. Це чітко продемонстрував у своєму нещодавньому інтерв’ю знаний юрист, голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, який і приголомшив багатьох, повідомивши про свій рестарт у великій політиці, але водночас і сповнив надією представників багатьох верств краю – від адвокатів до бізнесменів, від дипломатів й до простих громадян – про те, що будь-які зміни в суспільстві можливі, лише якщо ти віриш. Віриш в ідею, в свою команду й свого лідера. Віриш у власні сили, врешті-решт.

Сам формат інтерв’ю вийшов дуже цікавим і незвичним.

ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ: «Я ПОВЕРТАЮСЬ У ПОЛІТИКУ РАЗОМ З ІДЕОЛОГІЧНОЮ ПАРТІЄЮ, ЯКУ ОЧОЛЮЄ СИЛЬНИЙ ЛІДЕР» (ВІДЕО)

Наприклад, запитання задавав відомий блогер і водночас політичний діяч Мукачево – Сергій Носалюк. Саме його коментар на сторінці Фейсбук ми радимо прочитати перш ніж розповісти про сутність розмови:

«Ідея соціально-справедливого суспільства та соціально-орієнтованої держави дуже близька до моїх внутрішніх переконань. А тому, коли Олексій Фазекош зробив мені цю несподівану пропозицію, то вона не була одразу мною відхилена. Тут було варто все добре зважити і лише після того дати обдуману відповідь. І от я подумав, і таки вирішив прийняти цю пропозицію. Сьогодні я не бачу в місті Мукачеві політичної сили, яка могла б об'єднати людей, які хотіли б впливати на роботу діючої міської влади, до якої накопичилось чимало запитань. А нам слід розуміти, що найбільш ефективною така робота може бути лише з використанням засобів, що надаються політичними партіями. Навіть громадські об'єднання, якими б вони не були монолітними і консолідованими, не можуть приймати участь у процесах формування владних структур. Приймати участь у виборах можна виключно через партії. На мою ж думку, Україна надто вже сильно дала крен в бік ліберальної партійної ідеології. Я ж рахую, що справжньою європейською ідеологією, є саме соціал-демократична. Партія "Соціалісти" абсолютно відповідає всім вимогам до європейсько-орієнтованої соціалістичної партії. Саме з цих міркувань, я вирішив погодитись на пропозицію Олексія Фазекоша».

Здивовані?

Ми теж попервах небагато чого зрозуміли, і тільки переглянувши відео з інтерв’ю (переглянути ЮТУБ-версію можна внизу сторінки) вдалося чітко розставити усі крапки над «і». Виявилося, що два розумні співрозмовники побачили, що є прихильниками однієї ідеології. Більше того, Олексій Фазекош особисто показав, що є командною роботою у її найкреативнішому сенсі. Так, відповідаючи на одне з численних запитань Сергія, пан Фазекош, замислившись буквально на мить, перевернув інтерв’ю догори дригом і уточнив: «Кажуть, що адвокати дуже консервативні, а Фазекош – взагалі ледь не мастодонт якийсь. А ось давайте, трохи покреативимо і вже я буду задавати вам питання». А потім поцікавився, чи є його співрозмовник прихильником соціалістичної ідеї? А почувши ствердну відповідь, запропонував очолити міський комітет партії «Соціалісти» в Мукачево. Як бачимо, пан Носалюк погодився, і недарма.

Причому, ані вибір партії – «Соціалісти», яку очолює відомий дипломат, міністр закордонних справ України, колишній голова ОБСЄ та ОЧЕС Леонід Кожара, ані вибір регіональних представників цього руху не були випадковими чи спонтанними.

Так, наприклад, в партії «Соціалісти» впевнені, що найголовнішим напрямком в сфері дотримання законності в країні є подолання корупції, яка охоплює як економічну і політичну систему, так і суспільне життя.

Звичайно, що така ідеологія виявилася близькою як адвокату Олексію Фазекошу, так й Сергію Носалюку, який неодноразово був членом виборчих комісій у рідному краї.

Тим не менш, розмова цих достойників розпочалася з головного – що зараз відбувається в країні, і чому адвокат Фазекош, який досяг майже усього, чого бажав у своєму професійному житті і не має жодних матеріальних проблем, раптом зацікавився лівими ідеями.

Ось що з цього приводу повідомив пан Фазекош: «Насправді я досить вправний гравець на політичній арені. Свого часу я брав активну участь в роботі Народного Руху разом з покійним В’ячеславом Чорноволом. Врешті-решт, саме Ужгородська міська рада першою виступила проти ГКЧП – це й був початок моєї політичної діяльності. Потім співпрацював з соціал-демократичними партіями. Двічі був обраний депутатом Мукачівської міськради. Безпосередньо працював над створенням Народно-трудового союзу. Але після цього я майже 10 років займався виключно адвокатурою. І ось тепер я дійшов до висновку, що потрібно робити цей важливий крок – і повертатись у політику».

Далі Олексій Фазекош повідомив, що насправді він не дуже переймався політичною діяльністю не лише через те, що для нього завжди були важливі ідеологічні моменти, а партій такого типу він не бачив навколо. Але, що не менш важливо, й сильних лідерів він теж не зустрічав. Рівно до того часу, поки не познайомився з Леонідом Кожарою.

«На жаль, у нас в державі при владі зараз немає ані «своїх» Шарля де Голля, ані кардинала Рішельє. А ходіння з вилами більше схоже на дурнів», — розмірковує з цього приводу Олексій Фазекош, і додає: «Але дивним чином, побачивши одного разу виступ по телебаченню Леоніда Кожари, я зрозумів, що ця людина глибинно розуміється на тому, в якому складному геополітичному становищі зараз перебуває Україна. Які сили наразі є рушійними в світі, і як вони впливатимуть на подальший вектор розвитку нашої держави. Вже на другій хвилині розмови під час нашої особистої зустрічі в Києві, де я перебував у своїх адвокатських справах, я зрозумів, що в Україні сьогодні все ще є люди, які зможуть зробити потужний соціалістичний, і водночас – проєвропейський рух в Україні. Тож я вирішив долучитися до цієї політичної партії, яка сповідує командний принцип роботи, несе в собі потужну ідеологію, і спробую створити на Закарпатті таку політичну структуру, яка займе безспірно передову позицію в нашому регіоні. Я в цьому впевнений, навіть попри те, що хтось може до цього твердження ставитись дуже скептично. Мені не важливо, повірить мені хтось чи ні, але я чітко знаю, що дуже багато людей зараз зневірилося в тому, що відбувається в державі. Але якщо їм показати правильний вектор розвитку, особисто запропонувати шляхи виходу з кризи, шлях відродження Великої України, соціально-орієнтованої України, то така ідея матиме величезну підтримку».

Що ж саме в ідеології партії «Соціалісти» так зацікавило Олексія Фазекоша?

Перш за все, ми рахуємо, що усім громадянам України не байдуже, чому зараз в державі загострюються умови життя через жорсткі і не завжди продумані процеси імплементації реформ, зокрема пенсійної, яка в короткостроковій перспективі досить боляче вдарить по тих, хто буде виходити на пенсію, або медичної, яка теж загрожує соціальними ускладненнями. Натомість партія «Соціалісти» виступає за соціальну ринкову економіку, але проти суспільства, підпорядкованого ринку. Партія підтримує гасло європейських соціалістів: «Ринкова економіка – так; ринкове суспільство – ні!». «Соціалісти» пропонують відмовитися від неоліберальної моделі на користь соціальної альтернативи – стратегії людського розвитку в ім’я гідного життя для всіх громадян. Механізми змін у країні перебувають у площині досягнення цілі – створення соціальної держави з урахуванням української специфіки. Така держава забезпечує умови для створення справедливого суспільства, подолання бідності та нерівності, підтримки малозабезпечених верств населення. Також партія підтримує необхідність націоналізації об’єктів, які були приватизовані з порушенням чинного законодавства, та об’єктів, знаходження яких в приватній власності шкодить національним інтересам України. Врешті-решт, партія вважає за необхідне розвиток в Україні ринку землі через обіг права оренди землі сільськогосподарського призначення із застосуванням всіх необхідних обмежень щодо нецільового використання земельних ресурсів, заборони спекулятивних операцій із землею тощо.

Іншими словами «соціалісти» продукують повернення до створення національної ідеї, якої вже багато років не може запропонувати ніхто з інших сил лівого формату.

От тільки є одна халепа – бо замість справжніх «лівих» у нас в країні зараз є дуже активні соціальні популісти. Вони фактично заміщають лівих у політиці. І поки з соціальною риторикою, проблематикою домінують саме популістські політичні сили, то ліві їм програють. Щоб подолати цю тенденцію, Олексій Фазекош пропонує об’єднуватись, а не роз’єднуватись, при цьому не витрачаючи час на кандидатів, які вже встигли заплямувати себе анти-рейтингами. Про Ківу, Капліна та інших політиків, які зараз нещадно експлуатують «соціалістичні» ідеї, Олексій Фазекош говорити не захотів, вважаючи їх політичні проекти мертвими від народження. «А про мерців, як, відомо, слід говорити або щось добре, або нічого», — іронічно промовив пан Фазекош.

Але разом з тим, лівий рух зараз лише посилює свої позиції у всьому світі, «сьогодні соціалісти перебувають при владі у Франції, Італії, входять до провладної коаліції в Німеччині. У Європарламенті соціалісти мають другу за чисельністю фракцію, хоча до цього мали більшість».

«Я впевнений, що ідеї справедливої держави нарешті знайдуть своїх прихильників і в нашій державі, і в нашому краї. А «соціалісти», напевне, можуть взагалі претендувати на більшість в Закарпатській міські та обласних радах», — прогнозує подальший розвиток партії Олексій Фазекош.

Щодо особистих амбіцій, то Олексій Андрійович твердо зазначив, що політичні лаври міністра, народного депутата чи навіть Президента України йому байдужі. Тим не менш, він впевнений, що до парламенту мають проходити й приймати доленосні рішення, закони справжні лідери, а не різні там «козаки-гаврилюки». Більше того, Олексій Фазекош переконаний, воювати за голоси під час виборів – це шлях у нікуди. Прихильність виборців треба виборювати вчинками

Увесь життєвий шлях Олексія Фазекоша говорить про те, що його слова не розходяться зі справами.

За свою трудову біографію О.А. Фазекош обіймав різні посади: від старшого наукового співробітника Закарпатського краєзнавчого музею до голови ради директорів страхової компанії «Гарант». З квітня 2001 р. працює в Мукачівській міськрайонний спілці підприємців, з 2006 р. є головою правління спілки. На сьогодні також обіймає посаду голови правління Мукачівської асоціації адвокатів. Є одним із засновників громадського об’єднання «Центр журналістських досліджень». У 2011 р. О.А. Фазекоша призначено радником голови Закарпатської обласної ради з юридичних питань. З 2012 р. – голова Ради адвокатів Закарпатської області. Тож якщо відтепер і партійні інтереси складуться таким чином, що до Верховної Ради потрібно буде обирати представника Закарпаття, Олексій Фазекош, на нашу думку, цього достойний, як ніхто інший.

Іван Правдін
[video=https://www.youtube.com/watch?v=NmSfrxTRTBs]